Vodárenskou věž zkrášlují obrazy Daniela Bechera

10. 7. 2023

Obrazy malíře Daniela Bechera zdobí historické zdi Vodárenské věže v letošní letní turistické sezoně. Ta bude zahájena v sobotu 15. července a návštěvníci se mohou za historií vodárenství vypravit každý víkend až do 3. září.

„Každý rok se snažíme prohlídky nějakým způsobem ozvláštnit. Letos jsme se rozhodli dát prostor Danielu Becherovi, který je zaměstnancem chráněné dílny borovanského centra sociálních služeb Nazaret. Věříme, že jeho obrazy plné barev udělají radost všem návštěvníkům,“ řekla mluvčí společnosti ČEVAK a.s. Lenka Zimmelová.

Vystudovaný malíř skla, který žije nedaleko Trhových Svin, se malováním obrazů intenzivně věnuje od roku 2015. Pro Vodárenskou věž si připravil obrazy s motivy přírody, různých zajímavých staveb a památek i květinová zátiší. „Malování je můj obrovský koníček, který mi obrátil život,“ říká Daniel Becher.

Vodárenskou věž zatím ještě ve svém portfoliu nemá, ale je možné, že se to v budoucnu změní. Ostatně tuto unikátní tři sta let starou technickou památku už namalovala například známá pusopiska Bára Sedláčková nebo ukrajinský malíř Adam Popenko.

Při komentovaných prohlídkách čekají i letos veřejnost ve věži dvě videoprojekce, které návštěvníky zavedou do dob dávno i nedávno minulých a prozradí, jak to bylo v minulosti se zásobováním krajského města vodou. Po vystoupání 106 schodů se ocitnou přímo pod obrovskou nádrží na vodu, která ne náhodou pojmula stejné množství vody jako bazén Samsonovy kašny. Součástí je i návštěvna zemního vodojemu spojená s promítáním filmu o koloběhu vody v přírodě a lidském životě. Komentované prohlídky začínají vždy v 10.00, 13.00 a v 15.00 hodin. 

V areálu věže se v létě nebudou nudit ani návštěvníci, kteří přijdou mimo prohlídkové časy. Projít se mohou naučnou stezkou vodárenství a nejen děti pozve k osvěžení vodní mlhou fontána ČEVAVA. Všichni milovníci šifer mohou zkusit odhalit, jakáže to kachna sedí na prameni. Nová šifrovací hra Kachna na prameni je od věže zavede do historického centra Budějovic a zase zpět.

Fotogalerie

Zpět