Vodárenská věž se oblékla do cihlové, žluté a hnědé

7. 7. 2016

Pod střechou cihlově červená, pak žlutá s bílými hranami a u země hnědá. Takový je nový kabát Vodárenské věže v Českých Budějovicích. Na staronový vzhled si obyvatelé i návštěvníci krajského města počkali několik měsíců, ale určitě stojí za to. Věži se tak navíc znovu vrátila podoba, v jaké shlížela na Mánesovu ulici na konci 19. století.

V květnu jsme vyzvali malé čtenáře přílohy Jihočeských deníků Junior, aby si zahráli na architekty. Měli za úkol vybarvit obrázek Vodárenské věže tak, jak podle nich bude po opravách vypadat a zároveň odpovědět na tři vědomostní otázky.

Celkem se sešlo více než 150 návrhů malých malířů a malířek, jejichž fantazie se ukázala být bezbřehou. Vodárenská věž hrála širokým spektrem barev od žluté, přes růžovou, červenou, fialovou, modrou, zelenou, hnědou a dokonce i černou. Nikdo se sice přesně netrefil do nové podoby, ale porota vybrala deset vítězných obrázků, které ji zaujaly. Vítěze čeká prohlídka Vodárenské věže spojená s malou odměnou.

Na Vodárenskou věž jsou srdečně zváni i ostatní zájemci. Poprvé se pro veřejnost otevře už v pátek 15. července. Až do konce září bude přístupná každý pátek od 13.00 do 17.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 17.00 hodin. Komentované prohlídky začínají vždy každou celou hodinu (kromě 12.00 o víkendech, kdy se prohlídka nekoná). Místa lze předem rezervovat na www.vodarenskavezcb.cz.

Fotogalerie

Zpět