Vodárenskou věž navštívilo 2 500 lidí, se sezonou se rozloučí 28. října

26. 10. 2016

O státním svátku 28. října se letos naposledy otevře českobudějovická Vodárenská věž. Technická památku z roku 1724, která se nachází v reálu společnosti ČEVAK a.s. na Mánesově ulici, byla veřejnosti zpřístupněna v polovině července a celkem si ji prohlédlo již 2 500 lidí. Prohlídky začínají v 13.00, 14.00, 15.00 a v 16.00 hodin. Každé se může zúčastnit maximálně dvacet zájemců, místa si lze rezervovat prostřednictvím www.vodarenskavezcb.cz.

Vodárenská věž se letos poprvé také zapojila do Měsíce věží a rozhleden a proto na ní, stejně jako na desítkách dalších věžových objektů po celé republice, zavlaje 28. října státní vlajka. Nejstaršímu návštěvníkovi, kterého letos průvodci na Vodárenské věži přivítali  bylo 89 let, nejmladšímu tři měsíce. Kromě lidí z různých koutů České republiky navštívili věž i turisté z USA, Německa, Rakouska, Ruska a Francie. Věží jsme provedli také desítky školních exkurzí a také zájmové spolky.

Vodárenská věž byla veřejnosti poprvé po několik let trvající rekonstrukci zpřístupněna vloni na podzim. Velkou změnou, kterou v tomto roce zaznamenali obyvatelé i návštěvníci krajského města již zdálky, je nová fasáda a oprava části hrázdění věže. Stará vodárna tak na počátku léta znovu získala svou původní podobu, v jaké shlížela na České Budějovice již na konci 19. století.

Velkým lákadlem pro malé i velké byly a v budoucnu i nadále budou unikátní videoexpozice, které v interiéru věže návštěvníkům přibližují historii vodárenství i krajského města. Při komentovaných prohlídkách se tak dostanou o 300 let zpět a postupně se vracejí zpět do současnosti. Zároveň zvládnou zdolat 106 schodů z přízemí vodárenské věže až pod starý vodojem.

Fotogalerie

Zpět