Mořské vlny ve Vodárenské věži

17. 8. 2022

Důkazem, že voda spojuje, se stal obraz s názvem Mořské vlny, který byl dnes slavnostně představen ve Vodárenské věži. Jeho autorem je ukrajinský malíř Adam Popenko. Po vypuknutí války na Ukrajině se Popenko, který se v České republice živí jako sádrokartonář a malování je jeho koníčkem, aktivně zapojil do pomoci svým krajanům.

„S Adamem jsem se seznámil začátkem března v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině, kde jsem jako psycholog Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje rozbíhal poskytování krátkodobé psychosociální pomoci ukrajinským uprchlíkům. Adam v centru pomáhal jako překladatel a byl jedním z nejaktivnějších a nejvytrvalejších členů,“ vzpomíná psycholog HZS Jihočeského kraje Tomáš Adámek.

Když se Popenko rozhodl rozprodat část svých obrazů a výtěžek věnovat na pomoc své vlasti, zakoupili si vybraní členové týmu posttraumatické páče právě obraz Mořské vlny. Ten následně propůjčili na Vodárenskou věž, aby si jej mohla prohlédnout veřejnost.

„Celý tento příběh je o náhodách a setkání lidí, kterým není osud ostatních lhostejný. K tomu všemu nás spojuje i téma vody. Věřím, že návštěvníky Vodárenské věže obraz potěší, stejně jako udělal radost nám,“ řekl mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Adam Popenko i nadále pomáhá svým krajanům v českobudějovickém Ukrajinském komunitním centru Nadija. Zájemci, kteří by také chtěli podpořit Ukrajinu zakoupením jiného obrazu jej mohou kontaktovat na 776 432 788.

Fotogalerie

Zpět