Vodárenská věž má sestřičku

23. 5. 2018

Pod Vodárenskou věží se jako na vůbec prvním místě v Budějovicích objevila jedna ze soch letošního festivalu Umění ve městě. Na první pohled připomíná svým tvarem věž.

S trochou nadsázky lze tak tvrdit, že se Vodárenská věž během letošního léta může chlubit nejen svou zajímavou historií, ale i menším moderním sourozencem. Autor díla, akademický sochař Antonín Kašpar, se rozhodně za rozmanité interpretace zlobit nebude.

Jak ale vysvětluje, socha se jmenuje Cesta a má znázorňovat cestu člověka životem. Její základem je pětimetrový ocelový jehlan. Uvnitř něj se vyjímá kamenná koule, kterou si obrazně každý táhne za sebou. Za odměnu ale potom může vystoupat po zlatém provazu až do nebe. Ten Antonín Kašpar odlil z pryskyřice. Jako předloha mu posloužilo skutečné lano určené k poutání tankerů ke břehu, to nejsilnější, které se na světě vyrábí.

Sochu si zájemci mohou prohlédnout ve volně přístupném areálu již nyní, ale třeba i v rámci komentovaných prohlídek Vodárenské věže. Ty začínají v pátek ve 13, 14.30 a 16 hodin, v sobotu a v neděli se navíc konají i dopolední prohlídky od 10 hodin.

Fotogalerie

Zpět