Vodárenská věž se stala věží pekelnou

7. 12. 2022

Po dvou letech se na Vodárenskou věž vrátil Mikuláš se svou družinou.

Vodárenská věž v Českých Budějovicích se na jeden den v roce proměnila na věž pekelnou. Mikuláš se svou družinou přivítal v neděli 4. prosince v kulisách 300 let staré technické památky na sto dětí.

V doprovodu anděla za ním vystoupaly do jeho království ve věži a cestou jim nejrůznější rekvizity připomínaly, co se stane s těmi největšími hříšníky. Když si Mikuláš nechal od čerta přinést obávanou knihu hříchů, byla i v tom největším hrdinovi najednou malá dušička. Všichni pak horlivě slibovali, že se polepší a na důkaz přidali krátkou básničku nebo písničku.

Zatímco věž patřila hlavně svatým bytostem, zemní vodojem v jejím sousedství se proměnil v opravdové peklo. Čerti tu uprostřed plamenů zvali odvážlivce k pekelnému mariáši a v kotli se vařila pekelná polévka. I když se to tak mnohdy nezdálo, nakonec v pekle žádný hříšník nezůstal.

Letos se osmi mikulášských prohlídek zúčastnil rekordní počet zájemců. Jedna speciální byla určena pro ukrajinské děti, které si ve své domovině připomínají Mikuláše úplně jinak. Obdarovává je většinou sladkostí, kterou najdou pod polštářem. Z živé české čertovské tradice byly nadšené a pekelníků se vůbec nebály.

Fotogalerie

Zpět